Vijesti
29. 5. 2024.

U samom vrhu EU-a po rastu BDP-a, najviša prosječna plaća u povijesti, nikad veći broj radnih mjesta, novi turistički rekordi… Da, Hrvatska raste!

Premijer Andrej Plenković na 3. sjednici Vlade RH: U pozitivnom smo, vrlo dobrom gospodarskom trendu, siguran sam da će se i nastaviti. Nacionalna ekonomija raste nam već 13 kvartala zaredom, Hrvatska po razvijenosti ubrzano sustiže države - neke i prestiže - koje su daleko prije nas ušle u Europsku uniju i mogle koristiti golema sredstva iz EU fondova. * Ministar financija Marko Primorac: Revidirali smo vlastite makroekonomske prognoze za ovu godinu. Podignuli smo očekivanu stopu rasta BDP-a RH s 2,8% - koliko je bilo predviđeno ovogodišnjim Državnim proračunom - na čak 3,5%!

(VIDEO) Već neko vrijeme smanjuje se broj sugrađana koji napušta Lijepu Našu radi većih primanja i boljih životnih uvjeta u inozemstvu - također je naglasio predsjednik Vlade RH i HDZ-a otvarajući sjednicu:

- Prema svim međunarodnim procjenama, trend iseljavanja prestaje kada pojedina zemlja probije 80% prosjeka razvijenosti Europske unije. Ljudi odlučuju ostati u svom domu, u svojoj sredini. Kvaliteta života im to omogućava. A Hrvatska je blizu te „magične granice“, prijeći ćemo je u ovom mandatu! 

Na prijedlog Hrvatske demografija je i dobila resor u Europskoj komisiji. Sada pokrećemo novu inicijativu - formiranje EU agencije!

Sada smo na 76% razvijenosti EU-a, pri čemu vrijedi podsjetiti da je 2015. Hrvatska bila na 61% - dodao je Andrej Plenković. 

Najgori premijer u povijesti Milanović & njegov posrnuli SDP posljednji su koji bi ikome mogli dijeliti lekcije!

Veliki interes za trezorce

Izdvojio je i podatak da su u samo dva dana upisa hrvatski građani uložili 190 milijuna € vlastite štednje u nove trezorske zapise:

- Kontinuirano rastu plaće, BDP i zaposlenost, stoga više nikog i ne čudi veliko povjerenje koje uživaju vrijednosni papiri hrvatske države! To je ujedno i potvrda povjerenja u ekonomski smjer kojim Vlada vodi zemlju i u naše odgovorno upravljanje državnim financijama.

Hrvatsko gospodarstvo u 1. tromjesečju 2024. strelovito poraslo - za 3,9% na godišnjoj razini! Najbrži je to rast u Europskoj uniji!

Svi koji su se odlučili za „trezorce“ s dospijećem od godinu dana zaradit će 35,12 € po zapisu - pojasnio je hrvatski premijer: 

- A te su trezorske zapise kupili po cijeni od 964,88 €. Dakle, dobit će puno više nego da taj novac drže u komercijalnim bankama.

Hrvatski građani opet će moći oplemeniti svoju štednju s daleko povoljnijom kamatom nego da novac drže u komercijalnim bankama!

Rekordna ulaganja u obrazovanje & modernizaciju HV-a

U obraćanju u uvodnom dijelu sjednice Vlade RH premijer Plenković osvrnuo se i na rekordna ulaganja u obrazovanje i na tri danas predstavljena poziva za izgradnju i dogradnju vrtića, osnovnih i srednjih škola te sportskih dvorana.

Govorio je i o nastavku velikih ulaganja u obrambene sposobnosti i modernizaciju Hrvatske vojske, čiji je dan jučer svečano obilježen.

Dan državnosti 

Na kraju obraćanja, predsjednik Vlade RH i HDZ-a čestitao je svim građanima 30. svibnja, sutrašnji Dan državnosti:
- Cjelodnevni program proslave završit će svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Više na:

Plenković: BDP raste već 13. kvartal zaredom, uz rast plaća, najveći broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih ikada

VLADA POBOLJŠALA VLASTITU PROGNOZU

PPVRH/ministar financija Marko Primorac objavio je da je Vlada revidirala svoje makroekonomske prognoze za ovu godinu:

- Podignuli smo očekivanu stopu rasta BDP-a RH s 2,8%, koliko je bilo predviđeno ovogodišnjim Državnim proračunom, na 3,5%! 

Itekako moramo biti zadovoljni 

Znate da nisam sklon velikim riječima - nastavio je - ali to je stopa rasta s kojom itekako moramo biti zadovoljni:

- I sami, poput Europske komisije, procjenjujemo da će Hrvatska rasti višestruko brže od prosjeka i Europske unije (1%) i europodručja (0,8%). 

Pad inflacije & javnog duga

Izvijestio je da je Vlada pritom prognozu inflacije u 2024. zadržala na 3,1%. 

- Dakle, nastavit će usporavati, a iduće bi godine trebala pasti na oko 2%. Osim toga, i dalje smo čvrsto uvjereni da ćemo već ove godine udio javnog duga u BDP-u spustiti ispod 60%. Konkretno, na 59,2%.

Europa vidi ono što oporba negira: Hrvatska će opet imati drugi najveći rast među svim državama članicama EU-a!

A A A