Vijesti
13. 4. 2023.

Najviši stupanj razvijenosti Hrvatske, uvećane procjene gospodarskog rasta, turistički rekordi & vraćanje smanjenih mirovina na staro!

(VIDEO) Andrej Plenković na 208. sjednici Vlade RH: Prema Eurostatu, RH je dosegla 73% prosjeka razvijenosti EU-a! A prije 7 godina bila je na tek 61%. * S eurom i Schengenom podižu se procjene rasta našeg BDP-a. I to unatoč usporavanju svjetske ekonomije. * Očekujemo rekordnu turističku sezonu, bolju nego u pretpandemijskoj 2019. godini. U odnosu na nju, ostvarili smo 6% više dolazaka stranih turista i 20% više noćenja! * Ekonomski osnaženi, jednu po jednu ispravljamo nepravde koje su nanosile prijašnje vlade. Tako smo danas ukinuli smanjenje mirovina koje su ostvarene prema posebnim propisima. Od 1. srpnja vraća se prvih 5%, a od 1. siječnja drugih 5%. Radi se o 96.000 korisnika, među kojima je oko 63.000 hrvatskih branitelja i pripadnika HVO-a.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a na početku sjednice - po običaju - rezimirao je aktualne teme.

Uspješni aktualac

Andrej Plenković je podsjetio da je u srijedu u Hrvatskom saboru održano Aktualno prijepodne, na kojem su članovi Vlade odgovarali na pitanja pozicije i opozicije:

- Aktualac je bio uspješan. Predstavili smo aktivnosti po resorima i najavili ključne ciljeve koje ćemo još ostvariti do kraja mandata.

Usprkos svim opstrukcijama, naš smjer je jasan - sigurna Hrvatska, jaka i nikad bolje međunarodno pozicionirana!

Ukrajina, energetika, zaštita granica…

Također, kazao je i da je saborskim zastupnicima i javnosti podnio Izvješće o sastancima Europskog vijeća održanim u veljači i ožujku:

- Na njima je Hrvatska prvi puta nastupila i kao članica Schengenskog prostora i europodručja te Europskog stabilizacijskog mehanizma. Ključne teme bile su Ukrajina, gospodarstvo, konkurentnost, energetika, ekonomsko upravljanje, suzbijanje nezakonitih migracija te politika proširenja Europske unije.

Kao konstruktivna & vjerodostojna članica europske obitelji Hrvatska uživa povjerenje u svijetu, čime je stekla dodatnu zaštitu!

Nema razloga za štrajk liječnika

Od važnijih tema izdvojio je i susret s predstavnicima liječničkih udruga, naglasivši da su na otvoren i konstruktivan način dogovoreni koraci koji će se poduzimati u nadolazećem razdoblju:

- U okvirima mogućnosti koje imamo, vodeći računa i o našem financijskom i ekonomskom položaju i o pravima liječnika, napravit ćemo daljnje iskorake. Ministarstvo zdravstva pripremit će do kraja travnja Uredbu o koeficijentima. Sve su pretpostavke tu da bilo kakvi štrajkovi nisu potrebni, no to je na tijelima liječničkih sindikata.

DOGOVOR: Kao i dosad, Vlada će ulagati u poboljšanje statusa hrvatskih liječnika

Dodatna vrijednost za hrvatsku brodogradnju

Podsjetio je i da je prošlog tjedna u Rijeci sudjelovao na svečanom isplovljavanju broda Scenic Eclipse II, za koji je Vlada dala jamstvo:

- Nakon što je prvi takav brod, najmoderniji kruzer na svijetu, izgrađen u Uljaniku prije nekoliko godina, sada je drugi napravljen u „3. maju“, i to tri mjeseca prije roka i bez probijanja proračuna. Radi se o sjajnom proizvodu i dodatnoj vrijednosti za hrvatsku brodogradnju.

Svečano isplovljavanje luksuznog polarnog kruzera Scenic Eclipse II - dovršenog u "3. maju" tri mjeseca prije roka!

Izgradnja kampa za Vatrene

Kazao je i da je na susretu s izaslanstvom Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) dogovoreno da će Vlada ustupiti zemljište u Velikoj Gorici za izgradnju kampa hrvatske reprezentacije:

- Ustupanjem zemljišta ušli smo u višu fazu partnerstva s HNS-om. Lokacija je dobra, blizu Zračne luke „Franjo Tuđman“ i autoputa. Vatreni su to zaslužili!

Kontinuirana potpora Hrvatima u Srbiji

Osvrnuo se i na sastanak s izaslanstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, na čelu s Jasnom Vojnić:

- Naša potpora Hrvatima izvan Hrvatske je kontinuirana, bilo da je riječ o Hrvatima u BiH kao konstitutivnom narodu ili o hrvatskim nacionalnim manjinama ili o našem iseljeništvu. Prije dvije godine povećali smo za sto posto proračun Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Tako podupiremo i brojne projekti u Srbiji, poput Hrvatske kuće u Subotici, koju je u potpunosti financirala Vlada RH.

Nastavljamo zajedno raditi na boljem položaju Hrvata u Srbiji & projektima ZA očuvanje njihovoga nacionalnog identiteta!

Uvećane prognoze rasta BDP-a

Osvrnuo se, također, i na revidirane prognoze rasta hrvatskog gospodarstva u 2023. nakon našeg ulaska u Schengen i uvođenja eura:

- U siječnju nam je Svjetska banka prognozirala 0.8%, a sad nam je to povećala na 1.3%. Međunarodni monetarni fond još je optimističniji - najavljuje nam 1.7%! I to unatoč očekivanom usporavanju globalne ekonomije. Vrijedi podsjetiti da je Vlada RH predviđala rast od „samo“ 0.7%, no mnogi su tvrdili da je to nemoguće. Ipak je moguće! To je naš način rada: obećamo manje, isporučimo više!

Nakon Schengena i eura, ove godine očekujemo viši gospodarski rast & veće turističke prihode nego što se predviđalo!

Naveo je i da je Hrvatska, prema najnovijim podacima Eurostata, dosegla 73% razvijenosti prosjeka Europske unije, podsjetivši da smo prije sedam godina bili na tek 61%.

Nova rekordna turistička godina

Što se tiče turizma, kazao je da svi podaci upućuju na to da će ova sezona biti bolja od prošle, ali i od pretkrizne, rekordne 2019. godine:

- Već i podaci do 11. travnja govore da je ostvareno 6% više dolazaka stranih gostiju i 20% više noćenja nego te pretpandemijske godine.

Ulaganje u obrazovanje, obnovu, promet…

Osvrnuo se i na aktivnosti vezane za pripremu za zajmove iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO).

1.28 milijardi kuna iz NPOO-a za izgradnju, proširenje, modernizaciju i opremanje još 259 dječjih vrtića diljem Lijepe Naše!

Podsjetio je da je do sada Hrvatskoj isplaćeno 2.2 milijarde eura od 5.5 milijardi bespovratnih sredstava koja su nam na raspolaganju iz toga europskog instrumenta:

- Na raspolaganju je još i 3.6 milijardi eura zajmova, a kanimo ih iskoristiti u svim sektorima: obrazovanju, obnovi, energetskoj učinkovitosti, vodoopskrbi, prometu, energetici….

Milanović i oporba rade pritisak na pravosuđe

Komentirao je i teme koje se tiču sigurnosne situacije. Ponovno je osudio palež automobila sutkinje u Osijeku, istaknuvši da je policija već utvrdila i uhitila osobu koja je to počinila:

- Za razliku od Milanovića i oporbe, Vlada RH ne radi politički pritisak na pravosuđe. Ne pozivamo na uhićenja, ne vrijeđamo suce, ne napadamo pravomoćne presude. Poštujemo vladavinu prava i neovisnost pravosudnih tijela. Nadamo se da će se i ostali akteri početi tako ponašati.

Ovo s Milanovićem postalo je opasno: truje društvo, sramoti Hrvatsku, gubi samokontrolu, hapsio bi neistomišljenike. Uživao bi da je šef zatvora!

Pozvao je stoga predsjednika Vrhovnog suda da se osvrne i na retoriku onih koji doista obezvređuju sudbenu vlast, opisuju je kao trećerazrednu i narušavaju njezin ugled u javnosti:

- Zbilja je čudno biti prozivan da se „nisam očitovao“ o paleži automobila u Osijeku ako sam taj nemili čin odmah osudio. A kao što ste i sami mogli vidjeti, policija je obavila svoj posao u ekspeditivnom roku i privela osumnjičenog.

Oporba pokazuje kako bi se ponašala da je na vlasti: mimo vladavine prava, htjela bi i hapsiti i tužiti i presuđivati!

Ispravljamo nepravde prijašnjih vlada

Od točaka s današnje sjednice izdvojio je izmjene Zakona o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima:

- Od 1. srpnja vraća se prvih 5%, a od 1. siječnja drugih 5%. Riječ je o 96.000 korisnika mirovina, među kojima je oko 63.000 hrvatskih branitelja i pripadnika HVO-a. HVO-a. Ekonomski i financijski osnaženi, u stanju smo riješiti ova pitanja koja su prijašnje vlade donosile u kriznim vremenima.

Neradna nedjelja, najniža stopa za plin i ogrjevno drvo & još jedna dobra vijest za hrvatske umirovljenike!

Financiranje Opće bolnice u Bjelovaru

Vlada na ovoj sjednici usvaja i sporazum o financiranju nastavka realizacije projekta i opremanja nove zgrade Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić“ u Bjelovaru:

- Prijašnji župan preuzeo je financijske obaveze bez osiguravanja sredstava, a budući da želi dobro građanima Bjelovarsko-bilogorske županije, pronašli smo način kako da pomognemo u servisiranju tih kreditnih obveza. Bolnica će se u potpunosti opremiti, a dugovi otplatiti.

Uskršnja poruka solidarnosti

Osvrnuvši se na protekle blagdane, kazao je kako je uskršnja poruka solidarnosti ključna u ovim godinama krize:

- Sve što Vlada čini, čini kako bi održala socijalnu koheziju u hrvatskom društvu i pomogla onima kojima je najteže.

Uskrsna čestitka predsjednika Andreja Plenkovića

A A A