Vijesti
4. 9. 2023.

S novim zaštitnim mjerama opet ćemo čvrsto stati uz hrvatske ljude! Donosimo ih već idućeg tjedna!

(VIDEO) Andrej Plenković o Širem predsjedništvu HDZ-a: Težište 5. paketa bit će na ugroženijim građanima, svakako i umirovljenicima. Iz dodatnog poreza na dobit država je uprihodila 235 milijuna € - koja ćemo do posljednjeg centa redistribuirati onima kojima je pomoć potrebna. Pritom vrijedi istaknuti da prosječna neto plaća danas iznosi 1.150 €, a prije 7 godina bila je - 749. To je 400 € više. Usporedbe radi, od 2009. do 2016. porasla je za samo 45 €. Poslovni akteri koji su neopravdano poskupljivali, daleko više od rasta ulaznih troškova, morali bi voditi računa i o maržama. Iskoristili su krizu i povoljne cijene energenata koje smo im osigurali. Školska godina? U nju su đaci i roditelji ušli s besplatnim obrokom, udžbenicima i prijevozom. To će postignuće ostati trajna baština naše Vlade.

Nakon redovitog sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara o skorašnjem novom paketu mjera za zaštitu standarda i nacionalne ekonomije te početku školske godine:

Naglasak na ugroženije sugrađane

Idućeg četvrtka, 14. rujna, na sjednici Vlade RH donijet ćemo novi, 5. paket mjera te ponovno pomoći hrvatskim ljudima, s naglaskom - kao uvijek do sada - na one ugroženije, među njima svakako i na umirovljenike.

Plaće realno povećane za 20% u odnosu na 2016.

Pritom vrijedi istaknuti da danas prosječna isplaćena neto plaća u Hrvatskoj iznosi 1.150 eura, a prije 7 godina bila je - 749. To je 400 eura više. Usporedbe radi, od 2009. do 2016. prosječna je plaća bila porasla za samo 45 eura. U našem su mandatu, nakon što oduzmete inflaciju, plaće realno povećane za 20% u odnosu na 2016. godinu.

Još je puno postignuća, još puno posla pred nama u ovom mandatu!

Kako se navodi i u analizi HNB-a koja nam je danas prezentirana na radnom sastanku s guvernerom, kolovoz je i inače specifičan mjesec zbog rasta potrošnje i cijena u ljetnoj sezoni, osobito na obali i u svim gospodarskim aktivnostima povezanima s turizmom, što pridonosi, naravno, rastu inflacije.

„Porez na ekstraprofit“

Vlada RH se protiv inflatornih pritisaka može boriti ograničavanjem cijena pojedinih proizvoda i mjerama fiskalne politike, a to su porezi. Tako smo lani uveli dodatni porez na dobit („porez na ekstraprofit“), od kojeg je država uprihodila oko 235 milijuna eura.

Novac od poreza na ekstraprofit iskoristit ćemo do kraja 2023. za nove zaštitne mjere, a povećanje plaća pridonijet će daljnjem gospodarskom rastu Hrvatske!

Ta smo sredstva već redistribuirali ili ćemo ih do kraja godine redistribuirati, do posljednjeg centa, sugrađanima kojima je pomoć potrebna. Tako je svaki od četiri dosadašnja velika paketa pomoći za oko 700.000 umirovljenika bio vrijedan između 60 i 65 milijuna eura.

Najveća stopa usklađivanja mirovina u zadnje 24 godine, porast nacionalne naknade za 25%, dodatak na plaće u državnoj službi & nove zaštitne mjere!

Veći stupanj društvene odgovornosti i solidarnosti

Restriktivne mjere prema profiterima? Poslovni akteri koji su neopravdano poskupljivali, daleko više od povećanja ulaznih troškova, morali bi voditi računa i o maržama... Nisu dobro postupili, iskoristili su krizu i zloupotrijebili povoljne cijene energenata koje smo im osigurali. Cijene struje i plina bile su praktički zamrznute.

U rujnu novi paket zaštitnih mjera! Borba protiv inflacije & porez na trgovačke marže? Sve su opcije na stolu

Ovo je vrijeme kada se od poslovnih subjekata očekuje veći stupanj društvene odgovornosti i solidarnosti. Najvažnije je od svega to što ćemo novim sveobuhvatnim paketom, iznova naglašavam, opet čvrsto i ciljano stati uz hrvatske građane te spriječiti socijalnu frakturu, a očuvati koheziju.

Gospodarski rast 10. kvartal zaredom potvrđuje da se znamo nositi s krizama & da su zaštitne mjere bile - uspješne!

Besplatni udžbenici, obrok & prijevoz

Jedna od glavnih tema na sjednici Šireg predsjedništva HDZ-a bio je i početak školske godine - u koju su đaci i njihovi roditelji ušli s besplatnim obrokom, besplatnim udžbenicima i besplatnim prijevozom. To su golema postignuća koja će ostati trajna baština naše Vlade.

Dragi školarci, želimo vam godinu protkanu znanjem i veseljem, marljivošću, kreativnošću i novostečenim vještinama!

Rekordna ulaganja u obrazovnu infrastrukturu

Zahvaljujući rekordnom europskom novcu za koji smo se izborili, sve škole u Hrvatskoj prijeći će s vremenom na jednosmjensku nastavu. To znači više znanja, više konkurentnosti i više dodatnih aktivnosti, a bolja priprema za tržište rada. To su temelji za kvalitetniji obrazovni sustav. Ulaganja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) u škole, sportske dvorane i dječje vrtiće dosegnut će idućih godina 1.7 milijardi eura.

Uspostava hitne helikopterske službe! Usvajanje Aneksa NPOO-a - iz EU-a dodatnih 4.4 milijardi eura za Hrvatsku!

NAPOMENA: Odgovore hrvatskog premijera Andreja Plenkoviće na novinarska pitanja o štetočinskom djelovanju Zorana Milanovića donosimo u zasebnom članku.

A A A