Vijesti
10. 9. 2024.

Iz oporbe su zloguko najavljivali, čak i priželjkivali, „krah, propast hrvatskog turizma', no podaci pokazuju nešto sasvim suprotno!

Plenković na Predsjedništvu HDZ-a: „Turistički prihodi u 2024. bit će veći za čak 11,5% nego prošle, rekordne godine“! Na sjednici su spomenuti, naravno, i obijesni letovi rasipnog Milanovića, ali su u fokusu rasprave bila pitanja koja su najvažnija za građane - priuštivo stanovanje, novo pojeftinjenje goriva, zaštitne mjere, rast BDP-a, a pad inflacije, porezno rasterećenje rada, trezorci… „Hrvati će i uz ovo postupno poskupljenje imati jednu od najnižih cijena i struje i plina u Europi. Ako ne i najnižu“.

Ostvareno je više i noćenja (1%) i dolazaka (4%) nego u istom razdoblju lani, a posebno smo zadovoljni jer je taj rast još i jači na kontinentu te u pred i posezoni Čestitke ministru turizma i sporta Tončiju Glavini i njegovoj prethodnici Nikolini Brnjac na odličnim rezultatima! - tim je riječima Andrej Plenković započeo svoje uvodno obraćanje na (redovitom) sastanku nacionalnog vodstva naše stranke.

Vlada je stvorila sve preduvjete za novu eru upravljanja turizmom

„Hvala! Uistinu smo zadovoljni turističkim pokazateljima. Nezadovoljni mogu biti, međutim, oni koji su nerezonski povećavali cijene, a istodobno nisu podizali kvalitetu usluge. Ta vremena su prošla“ - odgovorio je ministar Glavina.

Na sjednici se predsjednik HDZ-a i Vlada RH dotaknuo i rasipnika Milanovića, njegovih obijesnih letova borbenim helikopterima i pokušaja licemjerne ljevice da skrene pažnju s tog skandala.

O KLJUČNIM EKONOMSKO-SOCIJALNIM TEMAMA

Težište rasprave, međutim, bilo je na ekonomsko-socijalnim pitanjima, koja su najvažnija za građane: priuštivo stanovanje i Nacionalni plan stambene politike (o njemu je govorio PPVRH/PPHDZ Branko Bačić) …

… 7. paket mjera Vlade RH od 250 milijuna € ZA zadržavanje niske cijene energije i zaštitu standarda, s naglaskom na najranjivijima u društvu …

7. paket mjera - 247,6 milijuna eura za zadržavanje niske cijene energije (165,3 mil.) i zaštitu najranjivijih u društvu (82,3 mil.)

… daljnje ograničavanje cijena 30 ključnih prehrambenih i higijenskih proizvoda te novo pojeftinjenje goriva …

Ponovno niže cijene goriva!

… porezne izmjene i rasterećenje rada, nastavak rasta BDP-a i zaposlenosti, a pada inflacije i nezaposlenosti (PPVRH Marko Primorac) …

BDP nastavlja rasti, a inflacija - padati!

… mogućnost da hrvatski ljudi kroz nove „trezorce“ ponovno oplemene svoju štednju s daleko većom kamatom nego u komercijalnim bankama. Itd.

Povjerenje u javne financije

Danas do 16:00 sati, prvog dana novog kruga trezorskih zapisa, Hrvati su upisali više od 50 milijuna € u te državne vrijednosnice! - otkrio je na sjednici PPVRH/ministar financija Marko Primorac:

- Golemi interes građana pokazatelj je njihovog povjerenja u javne financije i smjer kojim vodimo zemlju!

„HRVATI ĆE I DALJE IMATI JEDNU OD NAJNIŽIH CIJENA ENERGENATA U EUROPI“

Donosimo najvažnije naglaske iz obraćanja predsjednika Andreja Plenkovića na sjednici o pitanjima poreza na nekretnine i novog paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva:

Jedini cilj - priuštivost stanovanja

Nema neslaganja o nužnosti uvođenja poreza na nekretnine, no o detaljima se još konzultiramo na razini i stranke i vladajuće koalicije i same Vlade. Moramo i želimo biti oprezni s obzirom na osjetljivost te teme, koja izaziva dosta strahovanja, nerazumijevanja i apriorno isključive stavove.

S druge strane, svi očekuju da padaju cijene stambenih kvadrata i najma - što i jest naš cilj. Priuštivost stanovanja mora biti središnji fokus Vladinih aktivnosti u sljedeće četiri godine. Ne želimo da postoji generacija koja sebi ne može priuštiti vlastiti krov nad glavom, a to se može rješavati samo kombinacijom mjera, među kojima su i one porezne.

U svakom slučaju, porezna reforma bit će ponovno rasterećujuća što se tiče rada, a prezentirat ćemo je kada u cijelosti bude na stolu, razrađena do kraja.

U svim krizama očuvali socijalnu koheziju

Novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva težak je oko 248 milijuna eura. Na snazi ostaje limitiranje cijena goriva i 30 artikala iz potrošačke košarice, a ostaju, u smanjenom obimu, i subvencije za struju i plin.

S obzirom na izmijenjene okolnosti u Europi i svijetu, učinili smo sve da povećanje cijena energenata bude minimalno -  10% u dvije faze u idućih 6 mjeseci. Prvo poskupljenje struje, primjerice, bit će vidljivo na računima tek u veljači.

Polagano popuštamo politiku državnog intervencionizma, što čini cijela EU. Ali, Hrvati će i uz ovo postupno poskupljenje imati jednu od najnižih cijena i struje i plina u Europi. Ako ne i najnižu. Kroz sve globalne krize ulagali smo maksimalne napore kako bismo očuvali socijalnu koheziju. A to smo i - uspjeli.

Već sada možemo najaviti da će Hrvatska ove godine biti među 2-3 članice EU-a s najsnažnijim gospodarskim rastom!

A A A