Vijesti
20. 9. 2024.

Po rastu prosječne sveukupne mirovine vodimo protiv SDP-ove Vlade s 250 eura razlike. A do kraja ovog mandata bit će 380, ako ne i 430!

HDZ-SDP 260:10! Plenković na 26. sjednici Vlade RH: Usvojili smo Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Fokus zaštitnih mjera od početka je na ranjivijim sugrađanima. U sklopu 7. paketa za zaštitu standarda već 9. put osigurali smo novčanu pomoć za umirovljenike. U krizama smo im izravno isplatili 615 milijuna €. Za vrijeme naše Vlade prosječna mirovina porasla je za 260 € ili 73,3%. Sad iznosi 620 €, a cilj je da se do kraja ovog mandata podigne na 750-800. U onom pak SDP-ovom „porasla“ je za - 10 €.

(VIDEO) U 3. mandatu želimo na još višu razinu podići redoviti, konstruktivni, iskreni dijalog s predstavnicima umirovljenika - također je istaknuo predsjednik Vlade RH i HDZ-a otvarajući sjednicu:

- Stoga i osnivamo Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe. U proceduru će biti upućena i Deklaracija o starijim osobama, koja će poslužiti kao temelj za donošenje Zakona o starijim osobama - kako bismo i na taj način regulirali položaj te odgovornost i skrb prema njima u hrvatskom društvu.

76,5 milijuna eura za 760.000 umirovljenika

Andrej Plenković je najavio i daljnje razgovore o promjeni formule za usklađivanje mirovine, s omjeru 70:30 na 85:15 spram prosječne plaće:

- Ponovno bih naglasio da smo i u novom zaštitnom paketu mislili na starije sugrađane. 760.000 umirovljenika dobit će jednokratnu novčanu pomoć u ukupnoj vrijednosti 76,5 milijuna eura.

7. paket mjera - 247,6 milijuna eura za zadržavanje niske cijene energije (165,3 mil.) i zaštitu najranjivijih u društvu (82,3 mil.)

Limitiranje cijena goriva i potrošačke košarice

Govoreći u kontekstu novog paketa mjera za zaštitu standarda, teškom oko 250 milijuna eura, napomenuo je da će država i dalje, samo u nešto manjoj mjeri, subvencionirati i struju i plin za hrvatska kućanstva:

- Nastavljamo ograničavati, što mnogi prešućuju, i cijene goriva te 30 prehrambenih i higijenskih proizvoda iz potrošačke košarice. Ministar gospodarstva dobio je zadaću ažurirati popis artikala, ako treba i proširiti ga.

Učvršćivanje međunarodnog financijskog položaja

Premijer je izrazio očekivanje da će, nakon što je to učinio Standard & Poor's, i druge dvije svjetske agencije (Moody's & Fitch) podići ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske na A investicijsku razinu:

- Dodatno učvršćujemo svoj međunarodni financijski položaj. S&P je u svojoj ocjeni izdvojio sve ključne reformske aktivnosti koje smo poduzimali: odgovorno upravljanje javnim financijama, dublja integracija u Europsku uniju, učinkovita apsorpcija EU sredstava, rast plaća, mirovina i zaposlenosti, politička stabilnost, funkcioniranje državnih institucija…

Hrvatska ima 300.000 radnih mjesta više nego prije 8 godina!

Priuštivo stanovanje & demografska revitalizacija

Plenković je izdvojio i da Vlada razrađuje, kalibrira, posljednje detalje porezne reforme i ponovio da će je u ponedjeljak predstaviti socijalnim partnerima na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, a potom i cijeloj javnosti:

- Finaliziramo i Nacionalni plan stambene politike kako bismo osigurali priuštivo stanovanje mladima i njihovim obiteljima, što je itekako povezano s demografskom revitalizacijom kao ključnom temom hrvatskog društva. Podsjećam da će za svako rođeno dijete majke dobiti godinu dana mirovinskog staža.

POPLAVE, ŠUICA, BORBA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA, VUKOVAR, NEW YORK…

Od ostalih tema predsjednik Vlade RH i HDZ-a govorio je o obrani od poplava na vodnom području Dunava („U pripravnosti je 300 hrvatskih vojnika kako bi se hitnim intervencijama spriječile moguće štete dolaskom vodnog vala“) …

U proteklih 8 godina preko 450 mil. eura uloženo u smanjenje rizika od poplava, za održavanja godišnje do 100 mil. eura

… o Aktualnom prijepodnevu kojim je započela nova sjednica Hrvatskog sabora …

Zašto SDP-u toliko smetaju himna, Dan državnosti & ekonomska postignuća naše Vlade?!

… o Izvješću o sastancima Europskog vijeća koje je predstavio saborskim zastupnicima i portfelju koji je u Europskoj komisiji dobila naša povjerenica Dubravka Šuica …

Dobili smo važan portfelj. Za Hrvatsku je dobro i to što Ursula von der Leyen ide u 2. mandat na čelu Europske komisije!

… o Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujna i sutrašnjoj 33. obljetnici Bitke za Vukovar i ustrojavanja 204. brigade Hrvatske vojske …

Iz Vukovara: Politike Vlade RH uvijek će odražavati našu zahvalnost Gradu Heroju svih Hrvata!

… te, na kraju, o svom putovanju u New York na zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda idućeg tjedna.

Više na stranicama Vlade Republike Hrvatske:

Plenković: U krizama smo umirovljenicima isplatili 615 milijuna eura

A A A