Vijesti
18. 1. 2024.

Umjesto osudi nasilja nad ženama & potpori femicidu, svjedočili smo oporbenom govoru mržnje & malicioznim lažima o Kaznenom zakonu

(VIDEO) PVRH Plenković na 279. sjednici Vlade: Bila je to prilika da Hrvatski sabor raspravi problem nasilja koji je u prijašnjim mandatima bio samo prigodno u fokusu. No vidjeli smo ponašanje koje truje društvo, čini ga gorim, a ne boljim. * Suci? Ne vidim logiku u odbijanju ponude o materijalnim pravima. Nudimo porast mjesečnih primanja od 115 € neto, i to nakon što smo općinskim sucima, koji su najbrojniji, lani već podigli plaće za 34,7% ili 583 €. S božićnicom, regresom, uskrsnicom i darom za djecu, koji bi se odmah uveli, prosječna plaća porasla bi im na 2.315 €. No što je - tu je. Nastavljamo sa svojim poslom, i dalje ćemo povećavati zaposlenost, BDP i primanja SVIH građana.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Gotovo 3 milijarde eura za istok Hrvatske

Prvo je podsjetio je na 16. sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održanu u Đakovu:

„Kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem u dva mandata ove Vlade uloženo je 2,95 milijardi eura u pet slavonskih županija. U tom je periodu samo je u Vukovar investirano 62 milijuna eura.

U pet slavonskih županija do sada uloženo 2,95 milijardi eura

Povratak Hrvatske vojske u Beli Manastir

Od važnijih tema s tog sastanka izdvojio je projekt povratka Hrvatske vojske u Beli Manastir, koji bi se trebao realizirati do kraja 2026. godine:

- Bilo je riječi i o nizu drugih projekata, a kroz Mehanizam urbanog razvoja (ITU) pet sjedišta slavonskih županija na raspolaganju imaju ukupno 164 milijuna eura.

U Đakovu su dodijeljeni i ugovori iz Programa projekt „Zaželi“, vrijedni 5,2 milijuna eura.

Nastavljamo štititi životni standard

Vlada je na telefonskoj sjednici ovog ponedjeljka - nastavio je - donijela odluku o smanjenju maloprodajnih cijena naftnih derivata:

- Zahvaljujući odlukama Vlade, i danas su goriva našim građanima jeftinija između 10 i 15 centi po litri nego što bi im cijene bile na slobodnom tržištu. Jeftinija nego prije početka ruske agresije na Ukrajinu i globalne energetske krize.

Znatno pojeftinjenje svih goriva & UNP-a!

Sveobuhvatna reforma plaća

S obzirom da tema sustava plaća državnih i javnih službenika izaziva veliki interes javnosti, premijer Plenković kazao je da se dovršavaju dvije pripadne uredbe:

- Radi se o reformi koju na ovako sveobuhvatan način nije ni pokušala napraviti nijedna Vlada prije ove. U našem mandatu, vrijedi podsjetiti, povećana im je osnovica za izračun plaće za gotovo 40%. Povećana su i materijalna prava. Regres s 1.250 kuna na 300 eura, božićnica također na 300 eura, dar za svetog Nikolu na 100 eura. Uvedeno je i novo pravo - uskrsnica od 100 eura. Povećane su i dnevnice s 21 na 26,5 eura.

NOVI PORAST PLAĆA: U duhu partnerstva & iskrenom dijalogu nastavljamo osnaživati položaj hrvatskih radnika!

Također je podsjetio i na to da je u pravosuđu osiguran dodatak od 12%, kao i dodatak do 10% za različite državne službenike.

Prosječna plaća porasla za 57%

U kriznim okolnostima - dodao je premijer - očuvali smo radna mjesta ne samo u javnom i državnom sektoru, nego i u privatnom, u kojem su isplaćene plaće za oko 800.000 ljudi u preko 130.000 poduzeća:

- Usto, čitavo vrijeme od početka energetske krize hrvatski građani i gospodarstvo imaju subvencionirane cijene struje, plina i naftnih derivata, uz niz jednokratnih potpora najranjivijim skupinama.

Na veliko žaljenje Grbina, Grmoje & Benčić, Hrvatska kontinuirano raste!

„Prosječna plaća u mandatu ove Vlade narasla je za 57%“ - podcrtao je Plenković.

Prosječna plaća općinskih sudaca bila bi 2.315 €.  

Osvrnuo se i na pitanje plaća u pravosuđu, podsjetivši da su u srpnju 2023. primanja općinskih sudaca povećana za 34,7%, tj. 583 eura neto:

- Sada ima pak nudimo dodatna materijalna prava. S božićnicom, regresom, uskrsnicom i darom za djecu, koji bi se odmah uveli, prosječna plaća porasla bi im na 2.315 €. Ne vidim logiku u odbijanju naše ponude.

Novi oporbeni debakl

Govoreći o Aktualnom prijepodnevu, kojim je prije nekoliko dana započela nova sjednica Hrvatskog sabora, ocijenio je da su članovi Vlade kroz odgovore na pitanja zastupnika uspješno javnosti predstavili postignuća iz svojih resora.

Grbin se sveo na političkog patuljka, korumpirani MOST otvoreno se nudi SDP-u, a možemosi su oličenje nesposobnosti & prevare birača!

Mržnja samoproglašenih „progresivaca“

Potom je komentirao i saborsku raspravu o izmjenama kaznenog zakonodavstva. Naglasio je da je njihov smisao suzbiti i adekvatno kazniti nasilje nad ženama, nasilje u obitelji i nasilje nad djecom:

- Umjesto osudi nasilja i potpori uvođenju femicida, danas smo svjedočili govoru mržnje samoproglašenih „progresivaca“, oporbenim lažima i malicioznim obmanama. Svjedočili smo ponašanju koje hrvatsko društvo čini gorim, a ne boljim, koje ga truje i potiče ljude da mrze.

„Progresivci“ otkrili pravo lice: prešućuju i govor mržnje Dalije Orešković i seksistički nasrtaj SDP-ova gradonačelnika Makarske!

Nikakvog „ušutkivanja“ novinara nema niti će biti

Šteta - dodao je Plenković - jer je to bila prilika da se utemeljeno raspravlja o problemu na koji se nerijetko zatvaralo oči, koji je bio samo povremeno ili prigodno u fokusu prijašnjih Vlada:

- Želimo da svaki potencijalni nasilnik unaprijed zna da će dobar dio života provesti u zatvoru. Mogu po 100. put ponoviti da nikakvog „progona“ ili „ušutkivanja“ novinara nema niti će biti. To su čiste manipulacije. Zakonskim se izmjenama harmonizira hrvatski pravni sustav, i to s rješenjima koja već postoje u nizu europskih zemalja, poput Njemačke, Austrije, Francuske, Švedske… u kojima se sudski postupci ne vode u medijima, nego pred za to nadležnim institucijama.

Za razliku od SDP-ova mandata, pravosuđe je sada neovisno. I to je ono što smeta Milanoviću & oporbi. Htjeli bi i istraživati i hapsiti i tužiti i suditi!

Propisujemo ono što već imaju demokratske države, u kojima su prava okrivljenika i ostalih sudionika u postupku, uključujući i žrtava, važnija od senzacionalizma, zarade ili pak nečijih političkih ambicija - zaključio je tu temu premijer Plenković.

Zakon o hrvatskom jeziku

Na kraju uvodnog obraćanja, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković izdvojio je da se na današnjoj sjednici usvaja i u saborsku proceduru šalje Konačni prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku:

- To je i naš dug prema generacijama koje su se borile za naziv i položaj hrvatskog jezika, među njima i prema potpisnicima znamenite Deklaracije iz ožujka 1967. godine.

A A A