Vijesti
9. 1. 2024.

U novu godinu HDZ je ušao s rastom rejtinga, a Hrvati s većim plaćama!

Primanja će, nažalost, manje porasti u onim gradovima i općinama koji su podigli porez na dohodak, a više u onim sredinama koje vode sposobniji lokalni čelnici. U 2024. nastavit ćemo ispunjavati Program „Sigurna Hrvatska“, i dalje ćemo povećavati plaće, BDP, mirovine, zaposlenost i socijalne naknade te štititi životni standard hrvatskih građana i gospodarstvo. Upravo je u tijeku isplata božićnog paketa pomoći za 830.000 umirovljenika, u vrijednosti 79 milijuna eura - poručio je predsjednik naše Vlade i naše stranke Andrej Plenković na 1. ovogodišnjoj (ukupno 72.) sjednici Šireg Predsjedništva HDZ-a.

U ovu smo godinu ušli i s povećanom minimalnom plaćom na rekordnih 840 eura, sa znatno višom nacionalnom naknadom za starije sugrađane te s udvostručenim dječjim doplatkom i po broju obitelji koje ga dobivaju i po izdvajanjima - također je naglasio predsjednik Andrej Plenković na sastanku nacionalnog vodstva HDZ-a:

- U 2024. smo ušli i s inkluzivnim dodatkom, kojim se objedinjuju i podižu dosadašnje naknade za 150.000 osoba s invaliditetom na više od pola milijarde eura, a i s istodobno i razvojnim i socijalnim državnim proračunom.

U novu godinu ušli smo s novim krugom porezne reforme, kojim smo hrvatskim građanima osigurali novo povećanje plaća!

Učetverostručena sredstva za sport

Kao primjere ambicioznosti proračuna izdvojio je MORH te Ministarstvo turizma i sporta:

- Sredstva za obranu povećana su za 100% u odnosu na 2016. godinu, sad iznose milijardu i 170 milijuna eura. Za sport su pak sredstva učetverostručena u odnosu na kraj SDP-ova mandata - s 28 milijuna na 110 milijuna eura!

Bolji se dan u Dubrovniku nije mogao poželjeti: rekonstruirana Lapadska obala, otvorenje EP-a u vaterpolu & slavlje Barakuda!

Pozitivni trend

Istodobno, inflacija nastavlja padati - dodao je u svom obraćanju na prvoj ovogodišnjoj sjednici Šireg Predsjedništva HDZ-a, prvoj nakon stanke od 18. prosinca 2023. godine:

- Trend je dobar, inflacija je usporila i u prosincu unatoč dosad nezabilježenoj blagdanskoj potrošnji.

Inflacija nastavlja padati, i to unatoč rekordnoj blagdanskoj potrošnji! Upravo kako je i najavila Vlada RH

Daljnje rasterećivanje gospodarstva

Osim što smo ukinuli prirez kako bi Hrvati imali veće plaće - napomenuo je PHDZ/PVRH Plenković - nastavili smo porezno rasterećivati i gospodarstvo:

- Za 133 milijuna eura smanjili smo parafiskalne namete i tzv. neporezna davanja. Novi ministar gospodarstva tek što je došao u Vladu, a već je napravio važni iskorak.

Toliko je toga! Radimo kao da nisu blagdani: parafiskalno i neporezno rasterećenje, mjere aktivne politike zapošljavanja, isplata pomoći za umirovljenike…

Neradna nedjelja

I pravedno reguliranje rada nedjeljom u punoj je primjeni od 1. siječnja - nastavio je:

- Na snagu je stupio puni režim Zakona o trgovini, čime smo ispunili obećanje iz 2020. godine, iz Izbornog programa „Sigurna Hrvatska“. Vjerujem da će se nakon nekoliko tjedana svi potrošači prilagoditi onome što je već duže vrijeme standard u Njemačkoj, Austriji ili Sloveniji, što njihovim građanima ne predstavlja nikakav problem.

Hrvati su jasno poručili što misle o Puljkovu vrijeđanju vjernika & svih koji se ne dive njegovoj neizmjernoj umišljenosti, isključivosti i nesposobnosti!

Još 163 milijuna eura iz EU-a

Najavio je da će u ovom semestru Hrvatskoj leći nova, četvrta tranša bespovratnih europskih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, i to u iznosu od 163 milijuna eura:

- I na tom planu vodimo odgovornu politiku, na vrijeme smo proveli sve zadane reforme i ulaganja iz NPOO-a. Jedna smo od država članica Europske unije koje najbolje, najbrže i najučinkovitije koriste Instrument „EU iduće generacije“ - koji nam daje veliki investicijski zamah.

Hrvatska uputila zahtjev za isplatu i 4. rate iz NPOO-a! Stiže nam još 163 milijuna eura!

Možemosi se kite tuđim perjem

Plenković je pritom podsjetio da je Hrvatska iz navedenog instrumenta, neovisno o već iskorištenim sredstvima iz Fonda solidarnosti EU-a, dobila još milijardu i 500 milijuna eura za obnovu:

- Do sada je iskorišteno 2,2 milijarde eura, a ukupno imamo 3,3 milijarde eura na raspolaganju. Taj novac nije „pao s neba“, za ta smo se golema sredstva morali izboriti.

Dok naša Vlada podiže plaće & izdvaja golema sredstva za zaštitu standarda Zagrepčana, „sposobni“ možemosi im nabijaju harač!

Možemosima to nije baš drago slušati, ali sve što se obnavlja u Gradu Zagrebu - podcrtao je Plenković - to je zasluga Vlade RH, a ne njih.

Višestambene zgrade na Banovini

Obnova se uistinu zahuktala, na čemu zahvaljujem kolegi Branku Bačiću - istaknuo je u tom kontekstu hrvatski premijer:

- U Petrinji gradimo 8 višestambenih zgrada sa 128 stanova, a u Glini su u međuvremenu vlasnici dobili ključeve svih 52 novoizgrađena stana te se uselili u njih. Medije, međutim, to baš i ne zanima.

3. godišnjica petrinjskog potresa: Primopredaja ugovora za 128 stanova u 8 novih višestambenih zgrada. Obnova se uistinu zahuktala!

Stabilnost, sigurnost & rast rejtinga

Za kraj, predsjednik HDZ-a i Vlade RH izdvojio je dvije činjenice na koje oporba uvijek „zaboravlja“:

- Cijene goriva u nas niže su nego prije ruske agresije na Ukrajinu, a država i dalje subvencionira struju i plin za sva hrvatska kućanstva.

Građani mogu biti sigurni. I u 2024. spremni smo reagirati u slučaju rasta cijena energenata! U krizama se vidi tko je pouzdan, a tko je - obmana!

Stoga se u oporbi ne bi trebali toliko iščuđavati zašto HDZ-u raste rejting, a njima pada - zaključio je Andrej Plenković.

HDZ u izbornu godinu ušao sa znatnim rastom rejtinga - povećavamo prednost pred proturazvojnim možemosima & „dostojanstvenim“ SDP-om!

A A A